Terug naar Nieuwsbrief / Archief

19.01.2022
Nieuwsbrief januari 2022

Maandag was het Blue Monday. De dag waarvan men zegt dat het verlangen naar meer licht, zon, en in deze tijd wellicht ook wel meer bewegingsruimte voelbaar is. En ook dat je merkt dat je goede voornemens uitvoeren niet altijd even makkelijk is.  Of Blue Monday nu wel of niet bestaat, ik herken  wel dat het niet altijd even makkelijk is om te veranderen, of dingen anders te doen. Aan het eind van het jaar kijken we vaak terug en bedenken dan wat we komend jaar anders gaan doen. Ik heb ontdekt dat als ik alleen maar bedenk wat ik anders wil doen en geen contact maak met het verlangen dat daaronder ligt, het snel een moeten wordt. En als het moeten is, gaan mijn hakken in het zand, mijn kont tegen de krib en komt er weerstand. Herken je dat? Wat mij dus helpt is contact maken met van waaruit ik iets anders wil doen of wat ik kwijtraak door te doen wat ik tot nu toe doe. Dat helpt me in mijn voornemens. En als ik contact heb met de behoefte, kan ik soms ook andere mogelijkheden zien dan wat ik eerst bedacht had vanuit mijn verbeterscenario. En er is nog steeds geen garantie. :)

Bij de verdiepingsavondcursus die vorige week de eerste keer online samen kwam, hebben we daar aandacht aan besteed. Een van de deelnemers zei na afloop: “ Het geeft me de gelegenheid om mijn gedachten te ordenen. Deze vragen geven me overzicht. Ik ga nu meer naar mijn gevoel en wat waardevol voor mij is, en dat geeft me diepgang. Wil je ook jouw ‘goede voornemens’ diepgang geven? Je kan de vragen hier vinden en voor jezelf invullen.
Wil je regelmatig blijven oefenen met Geweldloze Communicatie doe dan mee met  verdiepingsavondcursus. We komen om de 3 weken bij elkaar. Dit voorjaar is dat op dinsdag 1 & 22 febr. - 15 mrt. - 5 & 26 apr. - 10 & 31 mei. Telkens van 19.30 – 21.30.
Inschrijven via de site. Of lees eerst de uitgebreide informatie.

 

We kunnen weer live training geven

Groot was mijn opluchting toen afgelopen vrijdag werd aangekondigd dat het hele onderwijs weer open ging. Dat houdt in dat ook mijn trainingen weer live gegeven kunnen worden.
Wil je kennismaken, oefenen en vaardiger worden in Geweldloze Communicatie dan zijn er de komende periode een paar mogelijkheden.
Aanstaand weekend 22 en 23 januari geef ik een twee daagse basiscursus in een kleine groep van 3 tot 5 mensen. Je kan nog meedoen.
Dit is wat een deelnemer schreef na de tweedaagse vorig jaar. Monie voelt de groep ontzettend goed aan. Ik voelde me geen een keer gaar, Monie had alweer bedacht dat er pauze nodig was voordat ik zelf doorhad dat dit nodig was. En ervaarde veel ruimte om de basis echt goed onder de knie te krijgen. 
Ik vertrok met meer energie dan ik kwam en meer inzicht dan ik had durven hopen. Ik werd blij van het oefenen, gelijk praktisch aan de slag kunnen, en dit op speelse verschillende manieren en de reader die zo fijn duidelijk is!

Daarnaast start er bij de Volksuniversiteit Utrecht weer een basiscursus (10x) op 9 februari. Je kan kiezen uit ochtendbijeenkomsten van 9.30 – 12.00 uur of ’s avonds van 19.30 – 22.00 uur. Door gedurende een langere periode bezig te zijn kan je je Geweldloze Communicatie steeds beter eigen maken. Uit de evaluatie van afgelopen najaar.
Hallo Monie,
Graag wil ik jou persoonlijk bedanken dat je mij de weg hebt getoond om liefdevoller en effectiever te kunnen communiceren. Ik heb er veel van opgestoken en vond het soms erg moeilijk, omdat ik nooit stil had gestaan van de belangrijkheid van het op een goede manier overbrengen van een boodschap en het effect wat het op de ander had.
Ik wens je toe dat je nog veel cursisten kunt leren om over deze vreedzame manier van met elkaar van elkaar van gedachten te wisselen. Dank daarvoor.

De ultieme test van geweldloosheid, is of er nog rancune wordt gevoeld en of de vijand uiteindelijk een vriend is geworden.

M.K.Gandhi

Omgaan met boosheid 19 februari

Ik fietste in Utrecht op de Nieuwe Gracht tegen het verkeer in. Een man riep naar mij ‘ander kant sukkel’. Mijn eerste reactie was om terug te roepen ‘bemoei je met jezelf ‘.  In plaats daarvan ben ik gaan voelen waar het mij om ging. Dat was gemak, het was maar een klein stukje en ik wilde eigen keuzes maken. En wat wilde hij graag? Ik denk dat hij veiligheid belangrijk vond en zekerheid. Ik kon me voorstellen dat hij schrok van mij.  Door dit door me heen te laten gaan verdween mijn boosheid en ontspande ik. En vanaf nu rijd ik een andere route, waarbij ik niet tegen het verkeer in hoef. Het is maar een klein voorbeeld over anders omgaan met boosheid.

'When furious get curious' hoorde ik van een Engelse collega.

Als je boos bent word nieuwsgierig. Nieuwsgierig worden wat maakt mij zo boos bent, welke behoefte is er niet vervuld? En ook nieuwsgierig worden naar de ander. Welke behoefte probeerde hij/zij te vervullen met zijn/haar actie/uitspraak?
Door nieuwsgierig te worden naar jouw behoeften en die van de ander kan er mildheid en begrip ontstaan. Als ik mijn boosheid uit, zoals deze in mij opkomt  zal dat eerder zorgen voor verwijdering en strijd. Hoe ga jij om met boosheid? Kom mee oefenen en ontdekken op 19 februari. 

 

‘Het is verbazend hoe problemen die onoplosbaar lijken, oplosbaar worden als iemand echt luistert’

Carl Jung

 

Het Geweldloze Communicatie Zoom café

Dinsdagavond was weer het eerste GC Zoom café van dit jaar. Ook al vind ik het heerlijk om live training te geven, geniet ik ook van de mogelijkheden die er zijn om elkaar via Zoom te ontmoeten. Iedereen vanuit zijn eigen plek, thuis op vakantie, hier in de buurt of op 2 tot 3 uur rijden vanaf hier. Samen hebben we weer geoefend en gingen mensen geïnspireerd weer verder. Kom je ook meedoen? Het volgende GC zoom café is op 7 februari met als thema: 'oordelen vertalen naar verbindende communicatie'. Alle data en de thema’s van de GC zoom cafés vind je hier.
In de chat deelde deelnemers aan het eind wat ze meenamen van dat café. Een paar opmerkingen waren. ‘Tevreden. Meer handvat om 't in praktijk te brengen. Fijne wijze van uitwisselen en delen in deze groep.’
'Ik voel me nu een stuk energieker dan bij het begin. Gevuld met positieve energie. Goed om zo bezig te zijn geweest. Dank.'

Gevoelsgriet dagboek


Margriet de Jong heeft een dagboek gemaakt dat je kan ondersteunen om verbinding met jezelf te maken. Het geeft de mogelijk voor zelfonderzoek om zo steeds beter te weten wat er bij jou speelt. Wanneer je regelmatig en met aandacht contact maakt met wat er in je leeft en wat er belangrijk voor je is, leer je jezelf steeds beter kennen en begrijpen. Weten wat er in jou leeft, helpt je ook in het contact met anderen. Het dagboek is vanaf deze week verkrijgbaar in de Geweldloze Communicatie webwinkel.

Ik had GevoelsGriet al verschillende dagen in huis. Ik wachtte met schrijven tot ik een “perfecte” dag had gehad. Maar elke dag ging er wel iets (kleins) mis. Toen dacht ik ineens … maar dáár gaat dit dagboek toch over? Dat elke dag perfect is ondanks die kleine of grote gebeurtenissen die op je weg komen. Toen was ik vertrokken met schrijven ????
En wat blijkt .. door zowel de blije momentjes als de vervelende momentjes op te schrijven, leer ik wat ik voel, leer ik relativeren én leer ik wat mij blij maakt. De boekenlegger is hierbij zeer behulpzaam. Zeker ook de inspirerende vragen/opdrachtjes van Margriet zetten je aan het denken (en doen!).

 

Hoe meer je de kunst van dankbaarheid beoefent, des te meer heb je om dankbaar voor te zijn. Dat is gewoon zo. Dankbaarheid heeft de neiging meer van hetzelfde voort te brengen. De houding van erkentelijkheid verlevendigt het hele mentale proces door andere houdingsaspecten

te activeren en zo creativiteit te stimuleren.

Norman Vincent Peale

Spelen met grenzen

Grenzen zijn overal in ons leven. Hoe zit het met jouw persoonlijke grenzen? Ligt jouw grens op de ‘goede plek’ of wil je die wat verschuiven? Sta je grenzeloos altijd voor de ander klaar? Of staat er soms prikkeldraad om je heen en mogen mensen niet te dichtbij komen?
Op 5 maart ga ik letterlijk de grens over om deze training in Eindhout in België te geven. Ga je mee? Wil je ontdekken wat het effect op de relatie is als jij of de ander ‘nee’ zegt? Welke behoeften er achter jouw grenzen liggen? Hoe je de ander in verbinding kan ontmoeten, ook als dat spannend is? We oefenen met het aangeven en ontvangen van grenzen op zo'n manier dat er contact kan blijven. En ontdekken zo dat grenzen aangeven ruimte en rust geeft, ook al lijkt dat soms paradoxaal. Inschrijven en meer informatie via Blabla, voor wie ik deze training verzorg.  

Gezin in verbinding 13 t/m 15 mei

In oktober konden we de training (Ge)Zin in verbinding weer geven. Met 5 ouders en 9 kinderen hebben we een inspirerend weekend gehad. Ik ben ook verheugd dat de eerste aanmeldingen voor het weekend in mei ondertussen binnen komen. Wil je ook meer harmonie in jouw gezin? Lees de uitgebreide beschrijving van het weekend en kom meedoen.
Een van de moeder schreef na afloop. Bedankt om te zijn wie je bent, Monie, warm en duidelijk, authentiek en rakend. Je geeft me hoop en inspiratie, en komt met jouw manier van ZIJN tegemoet aan mijn zoektocht naar handvaten om mee bij te dragen aan een mooiere, respectvolle, warme wereld, te beginnen in mijn gezin.

 

Geweldloze Communicatie wereldwijd

 

Robert Gonzales

Eind vorig jaar overleed Robert Gonzales. Ik heb veel training bij hem gevolgd en veel van hem geleerd. Door hem ben ik in contact gekomen met ‘the beauty of the needs’ zoals hij het omschreef. Niet praten vanuit je gemis, maar vanuit je verlangen terwijl je contact hebt met doe schoonheid van de behoefte waar je het over hebt, wel of niet vervuld.
Aanstaande zaterdag 22 januari is er online een herdenkingsdienst van zijn leven om 21.00 uur. Er zullen foto’s en muziek gedeeld worden, inspiratie en herinneringen. Mocht je interesse hebben, kan je je hier opgeven.
Een week later op zaterdag 29 januari wordt er een online workshop die hij gegeven heeft tijdens het NVC rising festival in 2020 herhaald. Thema van de workshop is: Cultivating Inner Strength when External Events are Challenging. Een onderwerp dat nu nog steeds actueel is denk ik. Tijdstip 18.00 uur. Je kan je hier aanmelden.

Sweet dream

Sweet dream is een project dat gestart is na het overlijden van Marshall Rosenberg in 2015. Ze hebben tot nu toe 3 films gemaakt waarbij je kan zien hoe Geweldloze Communicatie wordt toegepast in verschillende situaties en hoe mensen samen komen en werken aan vrede. De laatste film die uitgekomen is, is de film ‘Woman Daring Peace’. Hier worden 2 vrouwen, een Joodse en een Arabische, gevolgd die samen Geweldloze Communicatie leren. Door dit proces komen ze samen en helpen om vrede binnen hun gemeenschappen te brengen.
De andere films gaan over het  gebruik van Geweldloze Communicatie binnen een gevangenis in Amerika  ‘Words that liberate’ en binnen het onderwijs, Teachers who change the school’. Inspirerend om naar te kijken en te horen welke veranderingen er plaats kunnen vinden als er echt openheid is. Klik op de titel om naar Youtube te gaan waar de film is.

Om mee te eindigen