Terug naar Nieuwsbrief / Archief

10.02.2023
Nieuwsbrief februari 2023

Prioriteiten stellen

Deze nieuwsbrief is lang geen prioriteit voor mij geweest. Zorg dragen, samen met mijn zus, voor mijn moeder en haar plotselinge verhuizing naar een verpleeghuis, gaf ik alle aandacht. Soms zonder erbij na te denken, soms als een bewuste keuze. Achteraf kan ik dan duidelijk zien dat het over prioriteiten stellen gaat.  De mail bleef soms liggen tot ik daar weer ruimte voor had, of dat het begon te knagen, omdat ik over het algemeen wel sneller reageer. Op het moment dat ik dan wel reageer gaf ik vaak aan waardoor het langer duurde voor ik reageerde. Niet als verontschuldiging, maar meer om te laten weten wat er speel(de), zodat er verbinding kan zijn.
Wat mij weer verraste is dat ik daarin dan ook weer inspirerend kan zijn.
Hier een onderdeel van een mailwisseling.
Ik schreef bij een mail die ik 4 weken daarvoor ontvangen had en die ging over het nieuwe boek ‘De kleine draak die geen vuur meer kon spuwen. (verderop hier meer over)
'Een late reactie hier van mij. Ik was druk met het uitruimen van het huis van mijn moeder. Daar begint nu schot in te komen.'
Als reactie kreeg ik terug
' Voor mij is het fijn als iemand iets later reageert. Dan is zo'n berichtje een aangename verrassing en geeft mij tegelijkertijd de ruimte / een voorbeeld om ook eens de tijd te nemen om te reageren/ iets te doen. Het is in feite een voorbeeld voor mij van een strategie die ik niet zo vaak kies. Als een ander dat dan doet is dat voor mij een bevestiging dat die strategie bestaat/ ook echt kan. Dus, dankjewel.'

Hoe ga jij om met je prioriteiten en wat er af en toe op je afkomt? Maak je bewuste keuzes? Weet je welke behoeften je wilt vervullen daarmee en neem je ruimte om te rouwen als er behoeften in de knel komen?

In deze nieuwsbrief weer nieuwe mogelijkheden om een training te volgen, informatie over Geweldloze Communicatie wereldwijd, inspirerende quotes en verhalen. Ik wens je veel leesplezier.

 

De angel uit boosheid halen

Komende zaterdag 18 februari is er weer een verdiepingsdag rondom boosheid. Voor iedereen die al kennis heeft gemaakt met Geweldloze Communicatie en op een andere manier met boosheid om wil gaan. Wat kan jij doen om te zorgen dat de verbinding er blijft met jezelf en de ander? Ik oefen het nog regelmatig. Vooral in het verkeer komt er regelmatig irritatie en ook dat is boosheid. Voor 18 februari zijn nog 2 plaatsen beschikbaar. In het najaar op 29 oktober is ook weer een verdiepingsdag.  Meer info op de site. Daar lees je ook een sprookje/verhaal over boosheid met dank aan Siebe Fockens. En inschrijven kan hier.

Reacties van deelnemers van een eerdere training:
'Het was een training waarin veel facetten van geweldloze communicatie in voorkwamen. Door met de verschillende invalshoeken te oefenen vanuit jezelf de ander en ook vanuit de verschillende posities…kon ik boosheid beter leren begrijpen.' 'Boosheid is met mededogen kijken en luisteren. Je voorbeelden zijn soms heel beeldend. Die onthoud ik goed en gemakkelijk.'

De dadelpalm
 

Midden in de woestijn ligt een prachtige oase. Een oude man is daar hard aan het werk. Een reiziger stopt bij de oase om even uit te rusten en om zijn kamelen te laten drinken. Verbaasd kijkt hij toe hoe de oude man zwetend over zijn hele lichaam in het zand staat te spitten.
‘Wat doe je hier oude man. Het is veel te heet hier om een schop vast te houden.’ ‘Ik ben dadelpalmen aan het zaaien’, zegt de oude man, hijgend van de inspanning. ‘Dadelpalmen?’ herhaalt de reiziger nog steeds met iets van verbazing in zijn stem. ‘Waarde vriend, de warmte heeft vast je hersenen aangetast. Het duurt meer dan vijftig jaar voor een dadelpalm vrucht draagt. Ik hoop voor jou dat je over de honderd wordt, maar het zal erg moeilijk worden om wat je nu zaait nog te oogsten. Ga eerst met mij mee drinken en laat die klus maar zitten.’
‘Luister goed reiziger. Ik heb mijn hele leven lang dadels gegeten die anderen hebben gezaaid. Mensen die er ook niet van droomden om die dadels op een keer te eten. Vandaag zaai ik opdat anderen later de dadels eten die ik gepland heb. Het loont dus de moeite om deze klus eerst af te maken. Als je wilt, drinken we daarna een glas.’
Uit verhalen uit de onderstroom

Nieuwe boeken in de webwinkel


Het assortiment van de webwinkel blijft zich uitbreiden. 

In het najaar is het boekje De kleine draak die geen vuur meer kon spuwen verschenen. Een prentenboek met mooie tekeningen over het draakje Tristan  en wat er gebeurt als er met empathie naar hem geluisterd wordt. Het boek wordt uitgegeven door mens en communicatie. Ik heb bijgedragen aan de vertaling en Edith en haar kinderen, Marelien en Laureen (deelnemers van de Gezin in verbinding training) hebben een waardevolle bijdrage aan de eindredactie gegeven.  Het is uitgegeven als paperback of als hardcover.

Niet nieuw, maar wel hernieuwd is het boek respectvolle ouders, respectvolle kinderen. Het biedt ouders handvatten om op een andere manier naar hun kinderen te kijken en met ze om te gaan. Op de site kan je een eerste indruk opdoen door een inkijkexemplaar te openen.
Respectvolle ouders, Respectvolle Kinderen kan de gids zijn naar een respectvolle en open communicatie binnen gezinnen, waardoor behoeften besproken en vervuld worden en conflicten kunnen worden omgezet in samenwerking. De processen en suggesties ter verbetering van respect en samenwerking gelden voor kinderen van alle leeftijden en zijn ook inzetbaar in de communicatie met volwassen familieleden. Zeker een aanrader voor iedereen die kinderen heeft, of regelmatig met kinderen omgaat of dat nu privé of in je werk is.

Uiting geven aan onze kwetsbaarheid kan helpen bij het oplossen van conflicten 

Marshall Rosenberg

Gezin in verbinding 23 t/m 25 juni

De training rond Geweldloze Communicatie voor ouders en kinderen samen. Wat zal ik erover zeggen? Laat ik eerst maar wat ouders aan het woord laten. Op de vraag wat was voor jou belangrijk kwamen deze reacties: ‘De herkenning en directe verbondenheid tussen de ouders was zo waardevol voor mij (verbinding, (h)erkenning, acceptatie). ‘
‘Ook werd ik heel blij toen ik zag dat E zich open kon stellen, dat hij kon voelen waar hij zelf behoeften aan had, maar ook hoe hij de behoeften van anderen voor verwoorden. Ik zag hem steeds meer in zichzelf landen en tot rust komen, zijn oordelen en overtuigingen loslaten, dat vond ik heerlijk. Ik kon daardoor hem weer zien, als mijn vriend, ipv voor mij bedreigende jakhals. ‘
Door het verhaal van de witte en zwarte wolven, en doordat Monie op zo’n grappige manier aangaf dat het bij de jakhals ‘nogal rottig uit zijn mond komt’, kon ik ook anders kijken naar de manier waarop M vaak communiceert; ik voelde me meer bereid om weer echt naar hem te luisteren.’
‘Het maken van de collage met z’n 3en en het handen en voeten geven hieraan vond ik ook heel helpend.’
Ik heb heel veel zin om dit lange weekend weer vorm te geven samen met Matthew Rich-Tolsma. Om ouders en kinderen te ondersteunen zodat ze ervaren hoe het is als ze in contact zijn en elkaar echt  horen. En ik geniet van de mooie omgeving in Groenekan waar we deze trainign geven. Kom je meedoen? Lees de beschrijving van het lange weekend
 

 

 

 

Ukraine from the inside – NVC and the war

Saturday 25th February 2023, 12:00 – 14:00 CET on Zoom
Carl Plesner, a Danish CNVC certified trainer and Peace Engineer living and working in Ukraine, shares his experience of working with NVC together with his wife Olena Hantsyak-Kaskiv in Ukraine. Carl is working with police, military, government officials and many more, training them in NVC and educating Peace Engineers who intervene in conflicts and support peaceful solutions where ever possible.
The talk will be held in English and there will be time to ask Carl questions. Participation in this event is free of charge.
Meer informatie over het werk van Carl Plesner en de link voor de zoombijeenkomst vind je hier.

Kennis maken met Geweldloze Communicatie.

Eind januari waren er 8 deelnemers bij de basis cursus van Geweldloze Communicatie. Een van de deelnemers gaf terug op de vraag wat voor hem een betekenisvolle ervaring was: ‘Op de tweede dag oefenen met de jakhals en giraffe, beide op twee manieren. Dit waren leuke concrete oefeningen die we leuk met de hele groep konden doen. Op eerste dag vond ik ook leerzaam de 1 op 1 sessie waarin we een moeilijk gesprek nogmaals gingen doen. Fijn om feedback te krijgen wat wel/niet werkt. De kwetsbaarheid en authenticiteit van Monie waren doorlopend betekenisvol.’
Ik merk dat ik er van geniet om mensen mee te nemen in het proces van Geweldloze Communicatie. 1 april en 27 mei zijn er weer introductiedagen. En 29 & 30 april en 1 & 2 juli kan je deel nemen aan een basis cursus. De basis cursus geeft je meer tijd om te oefen en eigen situaties uit te werken. Zie ik je daar?

 

 

Geweldloze Communicatie Zoom café

Het GC café heeft ondertussen een vaste plek in mijn aanbod gekregen. Met steeds weer wisselende thema’s  geeft het iedereen die wil blijven oefenen een mogelijkheid om je verder te verdiepen. Soms op maandag- een andere keer op dinsdagavond. Dit zijn de data en thema’s van de volgende bijeenkomsten:

  • 27 februari, maandagavond: Schreeuwen als jakhals of als giraf.

  • 21 maart. dinsdagavond: Omgaan met het geweld van de ander.

  • 11 april, dinsdagavond: Empathisch luisteren. Waar ligt mijn aandacht? Op de niet vervulde behoefte of het verlangen wat er leeft?

  • 1 mei, maandagavond: Sorry zeggen vanuit je jakhals of als giraf.

  • 23 mei, dinsdagavond: Onvoorwaardelijke aanvaarding.

  • 12 juni, maandagavond: Oneindige bronnen van energie.

Wat reacties uit de chat na afloop met de vraag wat was voor jou belangrijk vanavond. Thema van dat café was ‘behoefte of strategie. Onderscheid maken.

  • mijn behoefte aan uitwisseling en oefenen is vervult. De ontdekking van de term puber-giraf maakt mij blij.

  • Ik blijf komen, totdat ik er kaas van heb gegeten. Het was zeer leerzaam

  • tijd nemen om stil te staan bij je behoefte is heel waardevol en hoeft niet lang te duren

  • het verschil tussen behoefte en strategie, en verhelderend om te onderzoeken wat het je geeft wanneer het gebeurt.

Lees hier de uitgebreide bijschrijving van de thema's, of meld je gelijk aan.