Terug naar Nieuwsbrief / Archief
01.01.2018
Een nieuw begin
2018 staat voor de deur als ik dit schrijf en zal begonnen zijn als je dit leest.
Ik heb de laatste dagen van het jaar gebruikt om terug te kijken en vooruit te blikken. Volgens mij doen veel mensen dat. Voor mij is het dan interessant om me bewust te zijn op welke manier ik terug kijk. Zie ik alleen wat er gebeurd is en waar ik wel of niet blij mee ben/was. Voel ik mezelf schuldig? Ben ik mezelf aan het veroordelen of op de borst aan het kloppen? Ik merk dat ik dan blij ben met de inzichten van Geweldloze Communicatie die me helpen om steeds weer te gaan naar onderliggende behoeften.
Heb ik iets niet gedaan wat ik wel wilde? Welke behoefte heb ik vervuld door het niet te doen. Die is er namelijk ook altijd. Als ik op die manier terug kijk, komt er meer rust en acceptatie bij mij. Voor mij is dat rouwen. Dan kan ik met een open blik kijken en op zoek gaan naar strategieën die alle behoeften vervullen of er in ieder geval dicht bij komt. Als ik weet van waaruit ik het doe, wat ik denk dat het me geeft, welke behoefte het vervult, dan kan het stromen. En soms heb ik daar een kleine reminder voor nodig.
Zo heb ik sinds kort een app op mijn telefoon, die regelmatig een gong laat horen. Voor mij een moment om even stil te zijn en door te ademen. Contact te maken met mezelf en stil te worden. De gong gaat onregelmatig en soms op de meest onverwachte momenten. Ik wilde al langer iets met stilte en/of meditatie en het kwam er niet van. Toen zag ik de film ‘walk wit me’ met Tich Nhat Hanh. De monniken hebben door de dag veel van die stilte momenten en ik realiseerde me dat stil staan en rust inbedden in mijn leven ook bijdraagt aan vrede. Dat is wat ik ook wil met Geweldloze Communicatie. Toen viel het samen en had ik het snel geregeld.
Ik wil je uitnodigen om ook op een open manier terug te kijken naar jouw jaar en jouw wensen en verlangens. Hoe wil je die vorm geven in 2018? Welke strategieën passen nu op dit moment bij jouw behoeften?
Geweldloze Communicatie webwinkel
Ik ben blij dat steeds meer mensen hun weg weten te vinden naar de winkel. Ik hoop op die manier ondersteunend te zijn naar het gedachtegoed. Ondertussen groeit het assortiment ook elke keer weer verder.
Ik wil je hier laten weten, wat er de afgelopen periode bijgekomen is aan ondersteunend materiaal en boeken.
Boeken
‘Waarom wandelen als je kan dansen’ van Anne van Stappen. Een roman waarin Geweldloze Communicatie gebruikt wordt. Een gewoon leesboek, waarin je kan ervaren hoe GC in het dagelijkse leven kan klinken.
‘Voorbij schuld en onschuld’ van Justine Mol. Ze verwoordt hierin op een open wijze haar contacten met een man die onschuldig gevangen zit. Ook een boek waarin GC in het dagelijkse leven steeds weer toegepast wordt om buiten de oordelen te blijven.
‘Vrede kun je leren’ van Thomas d'Ansembourg en David Van Reybrouck. Dit boek is sinds het voorjaar op de markt. Zij geven in dit boek aan hoe GC kan bijdragen aan vrede. Zij waren te gast bij ‘De wereld draait door’. Je kan het hier terug zien.
‘The ongo boek’ van Catherine Cadden en Jesse Wiens. Ongo staat voor ongoing learning. Het boek bevat oefening om wekelijks bezig te blijven met GC. Zowel oefeningen voor jezelf, of om met een maatje te doen of in oefengroepen. Wil je met elkaar in een oefengroep de boeken aanschaffen dan krijg je korting als er 5 exemplaren naar 1 adres gaan.
Materiaal
‘Gevoelens en behoeftekaarten voor kinderen’. Ik ben blij met de samenwerking met Sura Hart en Victoria Kindle Hodson, waardoor deze kaarten nu ook in het Nederlands beschikbaar zijn. Naast het kleine formaat zijn ze ook beschikbaar in A4.
‘Kleine giraf en jakhals.’ Voor mensen die wel graag de poppen willen gebruiken en ze wat te groot vonden zijn er nu ook kleinere exemplaren beschikbaar. Leuk om af en toe te gebruiken om duidelijk te maken vanuit welke positie je spreekt of luistert.
Geweldloze Communicatie
Ook in 2018 zijn er weer veel mogelijkheden om kennis te maken of je vaardigheden te vergroten. Op de website kan je daar alles van lezen. Hier noem ik alleen de verschillende mogelijkheden die er binnenkort zijn.
Introductiedag: 1 dag om kennis te maken met het gedachtegoed. Eerst volgende data 2 februari of 3 maart
Basis tweedaagse: Een uitgebreidere kennismaking, met meer mogelijkheid om zelf te oefenen. Data 17 en 18 februari en 7 en 8 april.
Maandelijkse oefenavonden. Voor iedereen die kennis gemaakt heeft en verder wil oefenen. Start 29 januari of 7 februari. Later instappen is mogelijk.
Omgaan met grenzen. Deze training geef ik voor Blabla in Eindhout in België. Informatie en inschrijven via hun site.
Gezin in verbinding
Wil je samen met je kinderen bezig zijn met Geweldloze communicatie kom dan naar de 3 daagse (Ge)Zin in verbinding tijdens de meivakantie van 28 t/m 30 april. Samen met Annemiek van der Krogt geef ik deze 3 dagen waarbij elkaar ontmoeten en horen centraal staat. Je gaat met je kinderen samen kijken naar wat jullie thuis kunnen doen om een open sfeer van wederzijds respect te creëren.
Een van de ouders schreef na afloop “Ik ben dankbaar om hier te zijn en heb veel tips om thuis mee door te gaan.”
Een van de kinderen schreef: “Leuke training om beter met je familie te leren communiceren.”
Het 10 Geweldloze Communicatie festival op 10 februari.
Ondertussen voor veel mensen al een begrip. Het GC festival is er dit jaar voor de 10e keer. Een dag in Djoj in Rotterdam. Een plek om te ontmoeten, te leren, inspiratie op te doen. Aanmelden via Djoj.
Reacties van deelnemers van vorig jaar: “Leuk, dit! Een festival in het thema van geweldloze communicatie. Een fijne plek om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe leraren. Ga zo door!”
“Ik ben er voor de tweede keer en ik houd mij al 10 jaar bezig met dit thema. Elke keer doe ik weer verrassende vondsten. Het maakt werkelijk niet uit in welke groep je zit of het nu beginners is of gevorderden. Ik leer altijd weer bij en ik hoop nog op vele jaren doorgaan.”